OM AKADEMIEN
Svenska Dryckesakademien är akademien för främjandet av drycker framställda i Sverige av råvaror från Sverige.
Akademien grundades våren 2015 och har 24 ledamöter – 12 kvinnor och 12 män.
Akademien har till ändamål att stimulera framställning, presentation och konsumtion av drycker framställda i Sverige av svenska råvaror samt bygga och vidareförädla kultur kring dessa drycker från akvavit till mjölk.
Akademien intresserar sig för alla drycker som framställs i Sverige av inhemska råvaror. Här ryms vatten, örtextrakt, mjölk, drycker av spannmål, bär och frukt och sötade med honung eller socker – färska, fermenterade, destillerade eller blandade. Det är akademiens vilja att se en stor och stark dryckesproduktion i landet – och en mångfacetterad sådan, där också nya kulturintryck fångas upp och integreras i en svensk kontext och omsätts i en inhemsk produktion. Det är akademiens övertygelse att upplevelsen av dryckerna kan mångfaldigas genom sättet på vilket de presenteras i journalistik, förpackning, servering och sommelier-presentation. Med servering avses här samspelet mellan dryck och serveringskärl. Det är akademiens önskan att se svenska drycker spela en större roll på krogen och i offentligheten, såväl som på butikshyllan och i exporten. Med vidareförädling av kulturen kring dryckerna avses att verka för en sund dryckeskultur där alkoholens roll och potentiella skadeverkningar å ena sidan erkänns och tas på allvar och att akademien å andra sidan flyttar fokus bort från alkoholinnehållet som den dominerande parametern för att beskriva en dryck.
Ledamöterna i Svenska Dryckesakademien har till uppgift att arbeta för akademiens ändamål samt att särskilt ansvara för sitt valda område. Varje år med början 2024 kommer en spaning/rapport att avläggas från varje ledamot med utgångspunkt i hens särskilda specialistområde. Varje ledamot arbetar dessutom i grupper vilkas uppgifter beslutas på årsmötet
Akademiens ledamöter
Seniorledamöter
Olle Wahlberg, Vallentuna
Källvatten
Kerstin Björklund, Flen
Kulturspannmål som dryckesråvara
Marie Paulson, Lund
Mjölkutveckling
Marianne Magnusson, Karlskrona
Dryckerna och gränserna
Anna-Karin Karlsson, Umeå
Mjölkdrycker
Jens Dolk, Stockholm Dryckerna och medierna
Ulrika Karlsson, Katthammarsvik
Sommelier, internationell utblick
Akademins presidium
Akademien leds av ett presidium bestående av fyra ledamöter med en mandatperiod på två år. Presidiet leds av akademiens preses. Övriga funktionärer i presidiet är skattmästare, sekreterare och kommunikatör.
För närvarande består presidiet av:
Hannes van Luntheren, preses
Jens Heed,
Hanna Tunberg,
Sanna Lindberg
Martin ragnar (Adjungerad)
Akademiens årliga pris
Svenska Dryckesakademien har som ett av sina viktigaste instrument att främja en utveckling i linje med akademiens syfte genom att årligen dela ut ett pris till en förtjänt person eller organisation. Priset är knutet till det tema som akademien beslutat att arbeta med under det aktuella året.
Tidigare pristagare
2023 Tema ”Drycker i kristid” Källakademien för sitt arbete med svenskt källvatten.
2022 Tema ”Innovativa drycker” Kimmo Rumpuunen för sin insats för svenska frukt och bärdrycker.
2021 Tema ”Öl” – Svenska Humleodlarföreningen
”För pionjärinsatser kring att stimulera svensk humleproduktion. Genom ett hårt och målinriktat arbete med utbildning och intressehöjande aktiviteter har odlingen av humle på svensk produktionsmark etablerat sig för att stanna.”
2020 Tema ”Svenskt vin” – Jeanette och Johan Boman på Skivarps Gästgivaregård
”För pionjärarbete inom svenskt vin. Genom ett brett sortiment av svenska viner, provsmakningar och en särskild bar för svenska viner har de bidragit till det svenska vinundret.”
2019 Tema ”Svenska drycker på restaurang” – Restaurang Gastrologik
”För att som en av huvudstadens klarast lysande gastronomiska fixstjärnor visa vägen framåt med ett nordiskt dryckespaket.”
2018 Tema ”Äppeldrycker” – Ola Stålhammar och Anna Häggblom
”För pionjärinsatsen att i Sverige återinföra en kvalitetskultur kring cider framställd av enbart äppelmust”
2017 Tema ”Sprit”: Solveig Sommarström” för att med stor kunskap och känsla sätta svenska smaker på sprit, både som utbildare och som producent.”
2016 Tema ”Mjölk” – Agnes Wold
”För att med vetenskapen som grund och med media som megafon ifrågasätta vedertagna uppfattningar om synen på mjölk.”