Har du funderat över varför ett av Sveriges ledande varumärken på läsk heter ”Apotekarnes”?

Läsk har väl inget med apotekare att göra, eller? Jo, faktiskt har det det. Läsk uppfanns kort efter uppfinnandet av det artificiellt kolsyrade mineralvattnet och är i likhet med detta en svensk uppfinning från 1700-talets slut där såväl en av Carl von Linnés lärljungar som den svenske kemisten Jöns Jacob Berzelius var centralgestalter.

Till det kolsyrade mineralvattnet satte dessa läkare/kemister/apotekare extrakt och ingredienser som ansågs hälsosamma och skapade en läskande dryck (därav ordet ”läsk”), såsom socker. Samma gällde för övrigt när läsken Coca-Cola i slutet av 1800-talet hittades på av en annan apotekare i USA. Över tid utvecklade alltså apotekare olika recept på essensblandningar som vid sidan av kolsyrat mineralvatten och socker blev ingredienserna i läsk.

En sådan essenstillverkare är Roberts i Örebro som bl.a. framställer essensen till den läsk som nära nog blivit en svensk nationaldryck: Julmust. Från 2010-talet har några läskproducenter börjat intressera sig för att istället för essens med hemlig sammansättning utgå från saft och på så sätt skapa en mer naturlig läsk.