Lena Ryberg-Ericsson
Lena Ryberg-Ericsson är född 1965 och blev ledamot av Svenska Dryckesakademien 2015. Hon har ansvarsområdet Fruktdrycker.
Så här beskriver Lena sig själv:
Jag driver ett ekologiskt jordbruk, spannmål och vall, med familjen i Köping och Sveriges första ekologiska fruktodling, Bergs Äppelgård i Hallstahammar. Därtill har vi dryckesframställning. Vi odlar och förädlar dryck från bär och frukt både med och utan alkohol. Det är otroligt spännande att se vad våra frukter och bär kan bidra med i form av dryck till en måltid av svensk råvara. Att blanda, innovera, smaksätta, utforska sorter, gränser och möjligheter på marknaden är min huvudsakliga drivkraft. För det mesta är det dock hårt fysiskt jobb och galet mycket rengöring som gäller på jobbet där jag och min dotter Johanna jobbar.
Vi driver en gårdsbutik där man kan handla allt utan alkohol och ett kafé där man kan prova alla drycker. Även de med alkohol. I dagsläget har vi runt 6000 fruktträd. Plommon, päron och äpplen samt en hel rad med bär och örter.
Dryckesprovningar är en av de snabbast växande aktiviteterna på gården. Utöver det är man varmt välkommen på våra andra aktiviteter bland annat Rasgärde Sommarmarknad och Rasgärde dryckesfestival.
Jag är aktiv inom LRF och sitter i branschrådet för lokal mat och dryck för Svenska musteri och ciderproducenters räkning där jag är adjungerad i styrelsen samt ansvarig för ciderrådet.
Se mer om min produktion på www.kopingsmusteri.se