Mjölk är en fantastisk måltidsdryck och ett oumbärligt redskap i matlagning. Det ligger i den svenska folksjälen att ta sig ett glas vitt till maten och nej, då handlar det alltså inte om vin utan om mjölk.

Den mjölk som kommer ut ur spenen kallas helmjölk och vidareförädlas sedan till en lång rad produkter såsom standardmjölk, mellanmjölk, lättmjölk och minimjölk men också till kulturmjölksprodukter såsom långfil, filmjölk, gräddfil och på senare decennier också yoghurt. Komjölk har många en relation till men faktum är att det finns fler djurslag som mjölkas för livsmedelsproduktion i Sverige idag: getter, får, vattenbufflar, älgar och renar.

Mjölken smakar så klart olika beroende på vilket djurslag den kommer från och skillnaderna är mycket påtagliga. Men också mjölk från samma djurslag varierar ganska kraftigt beroende på aspekter som t.ex. ras, bete/foder, grad av processning m.m.

Att upptäcka mjölkens finstämda variationer är en upplevelse som en majoritet av befolkningen ännu väntar på upptäcka! Letar du efter en riktigt bra mjölk så sök efter en helmjölk från ett gårdsmejeri. Svensk mjölkproduktion bidrar till ekosystemtjänster som kolinlagring, pollinering och biologisk mångfald som är värda miljarder för samhället. Tillgång till stora arealer gräsbetesmarker, gott om vatten och ett tempererat klimat gör Sverige till ett naturligt mjölkland. Därför bör svensk mjölkproduktion öka.