Martin Ragnar

Martin Ragnar är född 1972 och blev ledamot av Svenska Dryckesakademien 2015. Han har ansvarsområdet Berättande.

Så här beskriver Martin sig själv:

Jag är forskare, författare och entreprenör med en brinnande lust att veta mycket om mycket och utrustad med ett gott minne. Som gotlänning har jag ett nära förhållande till vatten – det farliga gift som enligt Falstaff, fakir omger just Visby stift. Besök vid Hångers källa i Lärbro där Israel Kolmodin diktade ”Den blomstertid nu kommer” tillhör barndomens ljusaste minnen.

Min utbildningsbakgrund är som civilingenjör i kemiteknik och docent i träkemi på KTH. De senaste åren har jag arbetat med rening av avloppsvatten på företaget Axolot Solutions. Sedan tonåren har jag intresserat mig för samhällets omvandling från den industriella revolutionen och framåt och på den vägen skrivit böcker om från början kommunikationshistoria och senare industrihistoria på Gotland. Boken ”Gotländska mejerier” år 2013 fick en spinn-off i form av en ”Svensk ostkultur i recept och formspråk” som ledde mig in på livsmedelsområdet. Sen dess har jag huvudsakligen skrivit om kulturhistoria kopplat till livsmedel av olika de slag. Totalt har det blivit ett 30-tal böcker till dags dato. Böcker med bäring på drycker inkluderar Sockerraffinaderierna i Visby (2010), Gotländska mejerier (2013), Regional matkultur (2014), Åkerbär (2017), Svenska Drycker (2018), Krusbärsboken (2019) och Matens mångfald i Sverige (2021). 

Jag skriver böcker, artiklar och debattartiklar om mat och dryck och håller också föredrag och medverkar i utbildningar, allt inom ramen för mitt egna konsultbolag Teoretikertjänst. Under ett antal år har jag där också tillsammans med andra arbetat med att i samarbete med producenter söka skyddad beteckning inom EU för livsmedelsprodukter såsom Allåkerbär från Norrland, Filmjölk, Ostkustströmming, Hälsingeostkaka m.fl.