Utmärkande för den nya svenska dryckesbranschen är dess mångsidighet och kreativitet.

I Sverige tillverkas numera ett stort antal alkoholhaltiga drycker: öl, druvvin, fruktvin, cider, glögg, mjöd samt en rad olika destillerade produkter som vodka, akvavit, whisky och gin. Flera tillverkare har rönt internationella framgångar, vunnit tävlingar; allt större volymer säljs på export. Tillverkning av alkoholhaltiga drycker är ett av de snabbast växande segmenten inom den svenska livsmedelsindustrin.

Antalet producenter har snabbt ökat det senaste decenniet. Trots Coronapandemin fortsatte antalet tillverkare att öka under 2020. I genomsnitt under startade då 3–4 tillverkare varje månad. Det vittnar om en stark entreprenörsanda och att man ser sitt engagemang som en långsiktig investering. Majoriteten av företagen är regisserade för att tillverka en dryck. Ett mindre antal anger att de tillverkar två eller flera alkoholhaltiga drycker, till exempel öl och whisky.

Dryckesproducenterna är väl representerade över hela landet. Tillverkningen sker i samtliga 21 län och i 75 procent av Sveriges 290 kommuner.

För vidare läsning se Dryckesbranschrapporten 2022.