Om Svenska dryckesakademien

Svenska Dryckesakademien är akademien för främjandet av drycker framställda i Sverige av råvaror från Sverige. Akademien grundades våren 2015 och har 24 ledamöter – 12 kvinnor och 12 män.


Akademien har till ändamål att stimulera framställning, presentation och konsumtion av drycker framställda i Sverige av svenska råvaror samt bygga och vidareförädla kultur kring dessa drycker från akvavit till mjölk.

Akademien intresserar sig för alla drycker som framställs i Sverige av inhemska råvaror. Här ryms vatten, örtextrakt, mjölk, drycker av spannmål, bär och frukt och sötade med honung eller socker – färska, fermenterade, destillerade eller blandade

Det är akademiens vilja att se en stor och stark dryckesproduktion i landet – och en mångfacetterad sådan, där också nya kulturintryck fångas upp och integreras i en svensk kontext och omsätts i en inhemsk produktion. Det är akademiens övertygelse att upplevelsen av dryckerna kan mångfaldigas genom sättet på vilket de presenteras i journalistik, förpackning, servering och sommelier-presentation.

Med servering avses här samspelet mellan dryck och serveringskärl. Det är akademiens önskan att se svenska drycker spela en större roll på krogen och i offentligheten, såväl som på butikshyllan och i exporten. Med vidareförädling av kulturen kring dryckerna avses att verka för en sund dryckeskultur där alkoholens roll och potentiella skadeverkningar å ena sidan erkänns och tas på allvar och att akademien å andra sidan flyttar fokus bort från alkoholinnehållet som den dominerande parametern för att beskriva en dryck. 

Ledamöterna i Svenska Dryckesakademien har till uppgift att arbeta för akademiens ändamål samt att särskilt ansvara för sitt valda område. Varje år med början 2024 kommer en spaning/rapport att avläggas från varje ledamot med utgångspunkt i hens särskilda specialistområde. Varje ledamot arbetar dessutom i grupper vilkas uppgifter beslutas på årsmötet

Akademins presidium

Akademien leds av ett presidium bestående av fyra ledamöter med en mandatperiod på två år. Presidiet leds av akademiens preses. Övriga funktionärer i presidiet är skattmästare, sekreterare och kommunikatör.

För närvarande består presidiet av:

Hannes van Luntheren, preses
Jens Heed,  
Hanna Tunberg,
Sanna Lindberg
Martin ragnar (Adjungerad)

Akademiens årliga pris

Svenska Dryckesakademien har som ett av sina viktigaste instrument att främja en utveckling i linje med akademiens syfte genom att årligen dela ut ett pris till en förtjänt person eller organisation. Priset är knutet till det tema som akademien beslutat att arbeta med under det aktuella året. 

2024

Tema ”Hållbar svensk dryck”

Eldrimner ”för rollen som primus motor i spridandet av kunskap om framställning av hållbar svensk dryck runt om i landet” Läs mer

2023

Tema ”Drycker i kristid”

Källakademin ”för att med nyfikenhet och folkbildningsambition skapa intresse kring vattenkällor till glädje och nytta till vardags såväl som i händelse av kris”

2022 

Tema ”Innovativa drycker” 

Kimmo Rumpunen ”för outtröttligt arbete som kunskapsnod och bollplank till otaliga produ[1]center i deras utveckling av högkvalitativa drycker av frukt och bär”

2021 

Tema ”Öl”

Svenska humleodlareföreningen ”för pionjärinsatser kring att stimulera svensk humleproduktion”

2020 

Tema ”Svenskt vin”

Jeanette Boman & Johan Boman ”för upprepade pionjärinsatser inom svenskt vin”

2019

 Tema ”Svenska drycker på restaurang

Svenska Dryckesakademiens pris år 2019.

2018 

Tema ”Äppeldrycker”

Svenska Dryckesakademiens pris år 2018.

2017 

Tema ”Sprit”: Solveig Sommarström”

Svenska Dryckesakademiens pris år 2017.

2016 

Tema ”Mjölk” 

Svenska Dryckesakademiens pris år 2016.

Akademiens ledamöter

Ledamöterna i Svenska Dryckesakademien har till uppgift att arbeta för akademiens ändamål samt att särskilt ansvara för sitt valda område.

  • Anna Henning Moberg

    Stockholm
    Drycker och hållbarhet
  • Anna Kaijser

    Upphärad
    Drycker i näringslivet
  • Cissi Lingerud

    Karlshamn
    Växtbaserade mejeridrycker
  • Claes Wernerson

    Vara
    Öl & Brännvin
  • Erika Lagerbielke

    Stockholm
    Dryckeskärlens form och funktion
  • Hanna Tunberg

    Hörsne
    Mat- och dryckesarkeologi
  • Hannes van Lunteren

    Kävlinge
    Dryckesinnovation och företagsutveckling
  • Jan-Anders Jarebrand

    Bräcke
    Bärdrycker
  • Janne Schaffer

    Stockholm
    Drycker i musiken
  • Jens Heed

    Täby
    Drycker och politik
  • Johan Swahn

    Stockholm
    Drycker i handeln
  • Johan Thorslund

    Högsjö
    Trätunnor
  • Kajsa Leander

    Berga
    Alkoholfria drycker
  • Lena Engelmark Embertsén

    Mellösa
    Vilda smaker
  • Lena Ryberg-Ericsson

    Köping
    Fruktdrycker
  • Linda Perez

    Stockholm
    Drycker ur ett holistiskt perspektiv
  • Marianne Wallberg

    Stockholm
    Dryckesfestivaler
  • Martin Ragnar

    Vendelsö
    Berättande
  • Murat Sofrakis

    Klagshamn
    Vin
  • Paula Eriksson

    Stockholm
    Dryckeskommunikation och storytelling
  • Sanna Lindberg

    Stockholm
    Svensk dryck på krogen
  • Stefan Eriksson

    Stockholm
    Råvaror och smak

Seniorledamöter

  • Anna-Karin Karlsson

    Umeå
    Mjölkdrycker
  • Jens Dolk

    Stockholm
    Dryckerna och medierna
  • Kerstin Björklund

    Flen
    Kulturspannmål som dryckesråvara
  • Marianne Magnusson

    Karlskrona
    Dryckerna och gränserna
  • Marie Paulson

    Lund
    Mjölkutveckling
  • Olle Wahlberg

    Vallentuna
    Källvatten
  • Ulrika Karlsson

    Katthammarsvik
    Sommelier, internationell utblick