Om Svenska dryckesakademien
Svenska Dryckesakademien är akademien för främjandet av drycker framställda i Sverige av råvaror från Sverige. Akademien grundades våren 2015 och har 24 ledamöter – 12 kvinnor och 12 män.
Akademien har till ändamål att stimulera framställning, presentation och konsumtion av drycker framställda i Sverige av svenska råvaror samt bygga och vidareförädla kultur kring dessa drycker från akvavit till mjölk.
Akademien intresserar sig för alla drycker som framställs i Sverige av inhemska råvaror. Här ryms vatten, örtextrakt, mjölk, drycker av spannmål, bär och frukt och sötade med honung eller socker – färska, fermenterade, destillerade eller blandade
Det är akademiens vilja att se en stor och stark dryckesproduktion i landet – och en mångfacetterad sådan, där också nya kulturintryck fångas upp och integreras i en svensk kontext och omsätts i en inhemsk produktion. Det är akademiens övertygelse att upplevelsen av dryckerna kan mångfaldigas genom sättet på vilket de presenteras i journalistik, förpackning, servering och sommelier-presentation.
Med servering avses här samspelet mellan dryck och serveringskärl. Det är akademiens önskan att se svenska drycker spela en större roll på krogen och i offentligheten, såväl som på butikshyllan och i exporten. Med vidareförädling av kulturen kring dryckerna avses att verka för en sund dryckeskultur där alkoholens roll och potentiella skadeverkningar å ena sidan erkänns och tas på allvar och att akademien å andra sidan flyttar fokus bort från alkoholinnehållet som den dominerande parametern för att beskriva en dryck.
Ledamöterna i Svenska Dryckesakademien har till uppgift att arbeta för akademiens ändamål samt att särskilt ansvara för sitt valda område. Varje år med början 2024 kommer en spaning/rapport att avläggas från varje ledamot med utgångspunkt i hens särskilda specialistområde. Varje ledamot arbetar dessutom i grupper vilkas uppgifter beslutas på årsmötet
Akademins presidium
Akademien leds av ett presidium bestående av fyra ledamöter med en mandatperiod på två år. Presidiet leds av akademiens preses. Övriga funktionärer i presidiet är skattmästare, sekreterare och kommunikatör.
För närvarande består presidiet av:
Hannes van Luntheren, preses
Jens Heed,
Hanna Tunberg,
Sanna Lindberg
Martin ragnar (Adjungerad)
Akademiens årliga pris
Svenska Dryckesakademien har som ett av sina viktigaste instrument att främja en utveckling i linje med akademiens syfte genom att årligen dela ut ett pris till en förtjänt person eller organisation. Priset är knutet till det tema som akademien beslutat att arbeta med under det aktuella året.
Tema ”Hållbar svensk dryck”
Eldrimner ”för rollen som primus motor i spridandet av kunskap om framställning av hållbar svensk dryck runt om i landet” Läs mer
Tema ”Drycker i kristid”
Källakademin ”för att med nyfikenhet och folkbildningsambition skapa intresse kring vattenkällor till glädje och nytta till vardags såväl som i händelse av kris”
Tema ”Innovativa drycker”
Kimmo Rumpunen ”för outtröttligt arbete som kunskapsnod och bollplank till otaliga produ[1]center i deras utveckling av högkvalitativa drycker av frukt och bär”
Tema ”Öl”
Svenska humleodlareföreningen ”för pionjärinsatser kring att stimulera svensk humleproduktion”
Tema ”Svenskt vin”
Jeanette Boman & Johan Boman ”för upprepade pionjärinsatser inom svenskt vin”
Tema ”Svenska drycker på restaurang”
Svenska Dryckesakademiens pris år 2019.
Tema ”Äppeldrycker”
Svenska Dryckesakademiens pris år 2018.
Tema ”Sprit”: Solveig Sommarström”
Svenska Dryckesakademiens pris år 2017.
Tema ”Mjölk”
Svenska Dryckesakademiens pris år 2016.
Akademiens ledamöter
Ledamöterna i Svenska Dryckesakademien har till uppgift att arbeta för akademiens ändamål samt att särskilt ansvara för sitt valda område.
-
Anna Henning Moberg
StockholmDrycker och hållbarhet -
Anna Kaijser
UpphäradDrycker i näringslivet -
Cissi Lingerud
KarlshamnVäxtbaserade mejeridrycker -
Claes Wernerson
VaraÖl & Brännvin -
Erika Lagerbielke
StockholmDryckeskärlens form och funktion -
Hanna Tunberg
HörsneMat- och dryckesarkeologi -
Hannes van Lunteren
KävlingeDryckesinnovation och företagsutveckling -
Jan-Anders Jarebrand
BräckeBärdrycker -
Janne Schaffer
StockholmDrycker i musiken -
Jens Heed
TäbyDrycker och politik -
Johan Swahn
StockholmDrycker i handeln -
Johan Thorslund
HögsjöTrätunnor -
Kajsa Leander
BergaAlkoholfria drycker -
Lena Engelmark Embertsén
MellösaVilda smaker -
Lena Ryberg-Ericsson
KöpingFruktdrycker -
Linda Perez
StockholmDrycker ur ett holistiskt perspektiv -
Marianne Wallberg
StockholmDryckesfestivaler -
Martin Ragnar
VendelsöBerättande -
Murat Sofrakis
KlagshamnVin -
Paula Eriksson
StockholmDryckeskommunikation och storytelling -
Sanna Lindberg
StockholmSvensk dryck på krogen -
Stefan Eriksson
StockholmRåvaror och smak
Seniorledamöter
-
Anna-Karin Karlsson
UmeåMjölkdrycker -
Jens Dolk
StockholmDryckerna och medierna -
Kerstin Björklund
FlenKulturspannmål som dryckesråvara -
Marianne Magnusson
KarlskronaDryckerna och gränserna -
Marie Paulson
LundMjölkutveckling -
Olle Wahlberg
VallentunaKällvatten -
Ulrika Karlsson
KatthammarsvikSommelier, internationell utblick