Stefan Eriksson

Stefan Eriksson är född 1973 och blev ledamot av Svenska Dryckesakademien 2020. Han har ansvarsområdet Råvaror och smak.

Så här beskriver Stefan sig själv:

Jag är född och uppvuxen i Stockholm. Genom projektet Exceptionell Råvara har jag arbetat som kock och konsult inom råvaruutveckling. Erfarenhet som kock har jag också från Restaurang Seth’s och hotellet Ett Hem i Stockholm och jag har själv drivit Stefan Eriksson Matstudio samt varit involverad i Atelier Food; en plattform för att utveckla framtidens samhälle genom mat – och samtidigt söka matens framtid. Nu driver jag även Restauranglabbet vid KTH. Förutom Årets Kock 2005 har Stefan tävlat i Årets Gröna Kock 2000, vunnit Årets Seniormat 2011 samt skapat Nobelmenyn 2008.

Min matfilosofi baseras på gedigen kunskap, att lära sig hur råvaran produceras och vad det innebär för råvarans smak, kvalité och hur den behöver tillagas. Sedan sätta sig in i och verkligen förstå vad som händer med en råvara när den utsätts för värme och kyla, när man skär i den och så vidare. Därefter tänka på smaksättning och vilket sammanhang maten ska serveras. Om man börjar med filosofin ovan kommer resten av matlagningen naturligt.

Dryckessidan kom över mig genom en kompis Pelle Näsberg som precis gått Sommelierutbildning och överöste mig med ideer och tips på drycker men när jag själv gick och köpte den första champagneflaskan någonsin som var en Bernard Hatté Specialclub 1990 och drack som jag förstod att det här med dryck var riktigt intressant och lärde mig allt om champagne och dess producenter med alla olika årgångar, druvor, blandningar, jordmånar osv. Ett nytt intresse var fött, därefter har jag sakta men säkert upptäckt mer och mer inom alla olika dryckesområden. Inte minst med hela förändringen inom matkulturen i Sverige som tittar mer på vad som finns på platsen där man bor och verkar som har bidragit till att det händer massor av spännande saker. Och såklart vad är mest intressant, jo ”Råvaran” det är ju där mycket avgörs!