Lena Engelmark Embertsén är född 1957 och blev ledamot av Svenska Dryckesakademien 2020. Hon har ansvarsområdet Vilda smaker.
Så här beskriver Lena sig själv:
Mat och dryck har alltid intresserat mig och jag har en särskild passion för vilda smaker. Jag drivs av en nyfikenhet på de ofta bortglömda, och är särskilt intresserad av de alltjämt oupptäckta smakerna från vilda växter. Jag söker mig ofta ut i skog och mark för att leta och smaka mig fram. Varje gång jag hittar en ny smak mellan träden blir jag varm i hjärtat.
Mitt botaniska intresse har under lång tid dragits åt det ät- och drickbara och så fortsätter det år efter år. Jag utbildade mig ändå till kemiingenjör och det har gett mig kunskap i hur jag ska hantera och bereda råvarorna för att tillverka mat och dryck av högsta kvalitet. Redan på 1970–80-talen gjorde jag te av vilda örter, jag kryddade snapsar med pors, röllika eller rönnbär. Sedan 2012 har min hobby blivit ett yrke, jag driver tillsammans med min man Högtorp gård, där vi utvecklar nya ekologiskt hållbara skötselmetoder för skog och mark för att gynna mångfalden av växtarter, men också för att kunna plocka större volymer utan att mångfalden minskar. Vi förädlar smaker från vilda träd, örter, bär och svamp. Vi fokuserar på ärliga, unika smaker och innovativa produkter som ingen annan gör: t.ex. av smaksatta oljor, fermenterade inläggningar, alkoholfria drycker. Sedan 2013 har vi ett nära samarbete med Grönsakshallen Sorunda som bland annat lett till att våra produkter används i fine dining restauranger, caféer, konferensgårdar och inte minst på Nobelmiddagarna 2018 och 2019.
Jag ser akademien som en viktig plattform att agera ifrån och vill göra mitt bästa för att bidra till miljömässigt hållbara aspekter av svenska drycker som kan ta dem till nya höjder.