Marie Wallin Matséus

Min nyfikenhet för dryck tog fart tidigt. Jag minns inte exakt när jag bar ut min första tallrik, men det var i tidiga tonår i Roslagen där jag har mina rötter. Snabbt insåg jag hur viktig rollen runt måltiden är – hur man med närvaro, mat och dryck kan skapa trygghet och minnesvärda upplevelser.

Passionen för både mat och dryck växte, och att gå sommelierutbildningen på Restaurangakademien blev ett självklart nästa steg.
Med den grunden arbetade jag mig vidare både i Stockholm och ut i världen, där jag hade förmånen att verka på välrenommerade restauranger tillsammans med några av de främsta sommelierer och kockar. Varje plats utforskades genom dess mat- och dryckeskultur, och alla resor planerades därefter.

Att besöka producenter och få en djupare förståelse för helheten blev ett driv som så småningom ledde mig till importsidan där jag arbetade med att förmedla hantverksmässigt tillverkade drycker till restaurang.

Idag ser jag med stolthet hur dryckeskulturen i Sverige utvecklas, drivet av skickliga producenter i vårt avlånga land – även om förutsättningar och klimatförändringar innebär stora utmaningar. 

Sedan några år tillbaka är jag platschef på Torsåker gård – Axfoundations test- och utvecklingscenter för framtidens hållbara material- och livsmedelssystem. Här omsätter vi forskning i praktik och verkar som en neutral plats för att främja hållbara värdekedjor. Vi arbetar med komplexa problem och utmaningar men skapar lösningar som blir konkreta och tillgängliga.

Precis som en riktigt god dryck kan tyckas enkel och självklar, men som i själva verket innehåller en hel historia av utmaningar.  Noggrant valda odlingsjordar, omsorgsfullt skötta plantor, knepiga väderförhållanden, handplockade skördar, respektfull fermentering, tålmodiga lagringar och genomtänkta förpackningar. Allt för att slutligen säljas och avnjutas i sin bästa form. Komplext – och allt annat än enkelt.

I Svenska Dryckesakademin hoppas jag kunna bidra med mina erfarenheter från både dryckesvärlden och hållbarhetsfältet. Att få vara en del av, följa och främja den svenska dryckeskulturen känns både spännande, viktigt och mäktigt.