Jan-Anders Jarebrand

Jan-Anders Jarebrand är född 1958 och blev ledamot av Svenska Dryckesakademien 2015. Han har ansvarsområdet Bärdrycker.

Så här beskriver Jan-Anders sig själv:

Tillsammans med min bror driver jag gården Öster-Övsjö gård i Kälarne i östra Jämtland. Då våra föräldrar i slutet av 1970-talet frågade oss om vi ville överta gården svarade vi ja, förutsatt att gården skulle vara ekonomiskt bärkraftig. För att ta reda på det var vi tvungna att inventera våra egna kunskaper. Själv arbetade jag som crupière och min bror som elektriker. Vi kom fram till att det borde finnas en bärkraft. Därför startade vi förädling. Gården har 500 ha mark till sig, mestadels skog. Det första vi byggde var ett sågverk, som senare lades ned. Vår far hade ett vattenbruk där han odlade öring, röding och regnbåge för vidareförsäljning. Vår mamma jobbade extra som kalaskokerska runt om i regionen.

Omkring millenieskiftet avslutade jag min verksamhet i spelbranschen för att ta hand om föräldrarna som blivit gamla. Jag fick också möjligheten att utbilda mig till kock och kallskänk. Nu påbörjade jag en cateringverksamhet i liten skala med gården som utgångspunkt och kom för första gången i kontakt med föregångaren till Eldrimner, som just lanserat sitt första rullande produktionskök. Genom kontakten med Eldrimner fick jag upp ögonen för konservering och först tänkte jag på rödingen från fiskodlingen. Konserverna skulle etiketteras med bäst före-datum och det fick mig att börja söka kunskap om konservering. På den vägen hamnade jag på en kurs i konservering i Frankrike. Konsten att konservera har drivit mig vidare i sökandet efter kunskap. Umeå universitet gav mig en distansutbildning som livsmedelsvetare. Den franska erfarenheten fick också upp mina ögon för dryckernas viktiga betydelse i mathantverket och jag inhandlade en ciderpress när jag var där. Pressen placerades i produktionsköket, som vi byggde år 2000.

Idag driver min bror och jag Örtagård Öst samt Jämtlands Vingård. Inom Örtagård Öst framställer vi förädlade bärprodukter som vi huvudsakligen sötar med honung från vår egen bigård – jämtländska russin, nektar, marmelader och vinägrar. Inom Jämtlands Vingård producerar vi alkoholhaltiga produkter – fruktviner och mjöder.