”Kan man tävla om kranvatten, kan man tävla om dryckesmjölk”

Läs artikeln i ATL

Mjölken är ryggraden för det svenska lantbrukets ekonomi. Så har det varit och så är det alltjämt även om antalet mjölkgårdar idag är mycket färre än de än gång varit. Omkring 2500 är de till antalet idag. Och de förser oss med råvara till bland annat filmjölk, smör och ost – men också mjölk till direkt konsumtion. Den direkta mjölkkonsumtionen har minskat betydligt på senaste decennierna. Många människor har valt bort att dricka mjölk som måltidsdryck – påfallande ofta samma människor som istället valt att blanda allt större mängder av samma mjölk i kaffet. Mjölk är och förblir därmed relevant för de flesta människor i samhället. Men relevant är, tyvärr inte, per automatik synonymt med spännande eller fascinerande.

Att tävla i något är ett sätt att låta detta något skina lite extra i strålkastarljuset. När man tävlar i livsmedel blir resultaten flera: Att konsumenterna inser att det finns flera olika leverantörer, att produkterna som till synes är desamma trots allt visar sig rymma skillnader ifråga om t.ex. lukt och smak och att de tävlande blir varse om konkurrensen och i tävlingsresultatet finner input till hur man kan vässa den egna produktionen mot framtiden. Det finns alltså många goda skäl att tävla.

När det gäller drycker sker årligen SM-tävlingar i mathantverk inkluderande kategorier såsom saft, juice, glögg, kombucha med mera. I separata arrangemang koras årligen SM-vinnare i äppelmust i flera olika kategorier respektive cider. Öl, Sprit och Vin bedöms och tävlas det med på en rad olika mässor och i olika branschtidningar i landet. Ja, till och med vilken kommun som levererar Sveriges godaste kranvatten tävlas det med vart femte år i ett arrangemang av branschorganisationen Svenskt Vatten. Men vem som gör Sveriges godaste mjölk är hittills en väl förborgad hemlighet.

Jo, man tävlar även i mjölk i Sverige, men då på ett helt annat sätt som inte har med mjölkens smakkvalitet att göra. LRF Mjölks guldmedalj delades ut i dagarna och föräras den som levererat högkvalitativ mjölk i minst 23 år. Ett pris som delats ut sedan 1958 och överlämnats till mottagarna av någon från kungafamiljen. Det är en fin tradition att odla vidare. Men det är också hög tid att årligen börja tävla i vem som faktiskt levererar den allra godaste mjölken till slutkonsumenten där såväl bondens och mejeriets gemensamma insatser kan bedömas.

Vår övertygelse är att en sådan tävling skulle bli en ögonöppnare för många och skulle också kunna bidra till en kvalitetsutveckling över tid. Men framförallt skulle den bidra till att ta bort dryckesmjölkens tråkighetsstämpel och få mjölken som måltidsdryck att assosiceras med något ”spännande”. Och spännande är mjölk verkligen! En mjölkprovning som genomfördes på Nordiska Museet för några år sedan resulterade i många kommentarer i stil med att mjölk är inte bara mjölk efter det här – det är så mycket mer! Ja, en deltagare menade rentav att det var den mest spännande provning hen någonsin bevistat.

Vem tar upp den kastade handsken? LRF är kanske det naturliga valet i egenskap av representant för producenterna. Eller kanske en av de större livsmedelskedjorna, för alla vill väl ha den godaste mjölken i sortimentet? Svenska Dryckesakademien bistår gärna med råd och dåd.

Martin Ragnar och Claes Wernersson