Akademiens årliga pris
Svenska Dryckesakademien har som ett av sina viktigaste instrument att främja en utveckling i linje med akademiens syfte genom att årligen dela ut ett pris till en förtjänt person eller organisation. Priset är knutet till det tema som akademien beslutat att arbeta med under det aktuella året.
2023 Tema ”Drycker i Kristid” – Källakademien
”för att med nyfikenhet och folkbildningsambition skapa intresse kring vattenkällor runt om i hela landet till glädje och nytta till vardags såväl som i händelse av kris”
Tidigare pristagare
2022 Tema ”Innovativa drycker” – Kimmo Rumpunen
”Kimmo är forskare och entreprenör med koppling till SLU. Han är en av väldigt få idag verksamma personer som på professionell väg driver växtförädling och framtagning av nya sorter lämpade för svenska förhållanden inom frukt- och bärområdet, bl.a. inom äpplen, svarta vinbär, rabarber och rosenkvitten. Därtill har Kimmo under senaste tiotalet år varit en centralgestalt inom innovativa drycker genom att coacha entreprenörer kring dryckers komposition m.m.
2021 Tema ”Öl” – Svenska Humleodlarföreningen
”För pionjärinsatser kring att stimulera svensk humleproduktion. Genom ett hårt och målinriktat arbete med utbildning och intressehöjande aktiviteter har odlingen av humle på svensk produktionsmark etablerat sig för att stanna.”
2020 Tema ”Svenskt vin” – Jeanette och Johan Boman på Skivarps Gästgivaregård
”För pionjärarbete inom svenskt vin. Genom ett brett sortiment av svenska viner, provsmakningar och en särskild bar för svenska viner har de bidragit till det svenska vinundret.”
2019 Tema ”Svenska drycker på restaurang” – Restaurang Gastrologik
”För att som en av huvudstadens klarast lysande gastronomiska fixstjärnor visa vägen framåt med ett nordiskt dryckespaket.”
2018 Tema ”Äppeldrycker” – Ola Stålhammar och Anna Häggblom
”För pionjärinsatsen att i Sverige återinföra en kvalitetskultur kring cider framställd av enbart äppelmust” 2017 Tema ”Sprit”: Solveig Sommarström ”för att med stor kunskap och känsla sätta svenska smaker på sprit, både som utbildare och som producent.”
2016 Tema ”Mjölk” – Agnes Wold
”För att med vetenskapen som grund och med media som megafon ifrågasätta vedertagna uppfattningar om synen på mjölk.”