Kerstin Björklund
Kerstin Björklund är född 1960 och blev ledamot av Svenska Dryckesakademien 2015. Hon har ansvarsområdet Kulturspannmål som dryckesråvara.
Så här beskriver Kerstin sig själv:
Mitt mål som ung student var att få jobba med djur, så jag utbildade mig till husdjursagronom. Under studietiden träffade jag min man. Efter några års forskningsarbete på SLU flyttade vi ut till, och tog över, hans föräldragård i Sörmland. Eftersom den inte är så stor hittade vi på många olika sätt att försörja oss, t.ex. serogrisar, stuteriverksamhet, inredningsrådgivning och köttdjursuppfödning. Nu driver vi sedan 13 år en ekologisk kvarnverksamhet med kulturspannmål som specialitet. Inte så mycket djur, men spännande ändå!
Min resa i dryckens värld har varit krokig. Som ung scout var det björklövste och varm choklad som gällde. När jag blev mor var det en lång period med vällingvispande och mjölk. Sedan upptäckte jag rödvinets spännande värld. Det senaste året har jag lärt mig dricka kaffe, och jag jobbar med att lära mig uppskatta öl. Varför måste man lära sig det undrar ni nog?
I mitt jobb som VD i Warbro kvarn AB ingår det att berätta om fördelarna med ”kulturgrödor” Det är gamla spannmålssorter som åter har börjat odlas i Sverige. Enkorn, emmer och dinkel har många tusen år på nacken, och har stor potential som råvara inte bara till mjöl, utan även som malt. Mjöl började vi mala och sälja själva för flera år sedan och nu är också vår produktion av malt igång, framförallt utgående från den äldre svenska kornsorten Balder. Skall man börja jobba med råvaror till öl- och whiskytillverkningen är det väl bra om man vet vad man pratar om eller hur?