Martin Ragnar
Martin Ragnar är född 1972 och blev ledamot av Svenska Dryckesakademien 2015. Han har ansvarsområdet Berättande.
Så här beskriver Martin sig själv:
Jag är forskare, författare och företagsledare med en brinnande lust att veta mycket om mycket och utrustad med ett gott minne. Som gotlänning har jag ett nära förhållande till vatten – det farliga gift som enligt Falstaff, fakir omger just Visby stift. Besök vid Hångers källa i Lärbro där Israel Kolmodin diktade ”Den blomstertid nu kommer” tillhör barndomens ljusaste minnen.
Min utbildningsbakgrund är som civilingenjör i kemiteknik och docent i träkemi på KTH och jag var 2006-2008 adjungerad professor i Träkemi och Massateknologi. Till vardags arbetar jag som FoU-direktör på nystartade industriella vattenteknologiföretaget Axolot Solutions AB. Jag har också varit forskningschef på Energiforsk AB, VD på Svenskt Gastekniskt Center AB, utvecklingsdirektör i Haninge kommun och jobbat som forskningschef på maskinleverantörsföretaget Kvaerner Pulping i Karlstad.
Jag har studerat vattenkemi och som Blå Stjärna lärt mig att mjölka en ko. Att göra flädersaft om sommaren har funnits med sen barnsben och en gång blev det också äppel- och rönnbärsvin tillsammans med min mor, liksom malörtsrisvin för matlagningsändamål. Numera gör jag gärna äppelmust, cider, saft och bärvin samt likör i hemmets trygga vrår.
Som 13-åring började jag forska på min fritid och har till dags dato skrivit ett drygt tjugotal böcker om teknikhistoria, ekonomisk historia, etnologi, kulturhistoria och matkultur. Från början var mitt fokus på fäderneön Gotland och senare har det ofta handlat om mat och livsmedel på något sätt. Böcker med bäring på drycker inkluderar Sockerraffinaderierna i Visby (2010), Gotländska mejerier (2013) och Regional matkultur (2014). Sen ett par år tillbaka skriver jag på en bok om svenska drycker. Min verksamhet relaterad till mat driver jag genom egna konsultbolaget Teoretikertjänst där jag håller föredrag, tar fram texter av olika slag eller agerar moderator. Jag driver också ett eget förlag – Gäddsax.
Mina drivkrafter handlar om en allmän nyfikenhet, en önskan om att lära känna människor genom gemensamma intressen samt en vilja att
- förstå den industriella revolutionen
- värna om och utveckla svensk kulturhistoria
- påverka utvecklingen i hållbar riktning där maten är en viktig arena som angår oss alla
2014 blev jag invald som ledamot i Skåneländska Gastronomiska Akademien. Jag var en av initiativtagarna bakom bildandet av Kålrotsakademien våren 2015 och tillika så bakom bildandet av Svenska Dryckesakademien.