Lena Ryberg-Ericsson

Lena Ryberg-Ericsson är född 1965 och blev ledamot av Svenska Dryckesakademien 2015. Hon har ansvarsområdet Fruktdrycker.

Så här beskriver Lena sig själv:

Jag försöker komma ihåg att det är det jag gör som blir mitt liv. Att göra saker som smakar gott och gör en glad ger mig en gladare tillvaro. Jag har ett ekologiskt jordbruk med en äppelodling på 10 ha. Sveriges första ekologiska fruktodling faktiskt. Bergs Äppelgård i Hallstahammar.

Jag har av en massa olika anledningar, men främst för att jag blev riktigt förbannad, jobbat hårt för att lyfta den svenska och regionala råvaran. Det är inte så mycket av lokalpatriotism som av insikt i hur lokal mat påverkar den regionala ekonomin och den biologiska mångfalden som det stör mig att man inte inser dess värde. Sedan att den svenska maten är ren och producerad under rättvisa förhållanden jämfört med mycket av den at vi glatt importerar och sätter i oss. Konstigt nog verkar vi inte bry oss om i fall de kemikalier den måltiden blivit besprutat med är tillåtna i vårt land eller inte.
Must och ciderproduktion, kafé och butik samt 6000 fruktträd tar all tid. Det är underligt vad äpplen kan få en att göra!

Nu jäser vi cider och skapar innovativa drycker som passar till måltiden. Vi håller dryckesprovningar och naturligtvis hoppas vi på gårdsförsäljning av alkohol som kommer att skapa ett arbetstillfälle till på gården.