Johan Thorslund
Johan Thorslund är född 1972 och blev ledamot av Svenska Dryckesakademien 2015. Han har ansvarsområdet Trätunnor.
Så här beskriver Johan sig själv:
Som sjuåring täljde jag min första smörkniv och i mellanstadiet var jag så fast besluten om att jag skulle bli keramiker att jag beställde en drejskiva på postorder. Men när vi i skolslöjden i nian fick erbjudande om att använda en hel termin till något eget projekt och jag ville göra en trätunna, men läraren svarade: ”Det får du inte, för det kan du inte”. Då bestämde jag mig, har jag sagt att jag ska göra en trätunna, så ska jag göra en trätunna.
Efter en kort tid hos en svensk tunnbindarmästare så praktiserade jag på ett tunnbinderi på ett bryggeri i England. Där tycke de att jag presterade så bra att de döpte mig till tunnbindare på engelskt vis – en blöt och kladdig upplevelse. Väl hemma tillverkade jag min första trätunna av ek.
Nu ville jag satsa på tunnbindaryrket, så en hemslöjdskonsulent ordnade en personligt utformad gren på hantverkstekniska gymnasieprogrammet för att bli tunnbindare. Den avslutades med gesällprov. Efter ytterligare sex år i yrket och en företagareutbildning så erhöll jag mästarbrev.
Idag driver jag tillsammans med skickliga medarbetare företaget Thorslundkagge i sörmländska Högsjö. Vi binder nya trätunnor av mestadels Svensk ek och binder om begagnade fat till mindre storlekar för dryckeslagring, handlar med trätunnor för alla tänkbara ändamål.
Trätunnor har tillverkats i ungefär 2500 år, så när jag 2013 kom upp i 25 år i yrket, så hade jag varit med i 1 % av den tiden. Jag tycker jag har hyfsad koll på tunnbindaryrket, men på Thorslundkagge strävar vi efter att göra mer än att bara leverera trätunnor till våra kunder. Vi vill leverera en effekt på en dryck med hjälp av våra trätunnor. Detta kräver att vi fördjupar oss i hur våra trätunnor påverkar dryckerna som lagras i dem. När något vinner på att lagras på trätunnor så ska det göras och när man använder trätunnor är jag mycket noga med att detta beskrivs korrekt för slutkonsumenterna. Dessutom utvecklar vi ett besöksmål kring trätunnor.