Claes Wernerson
Claes Wernerson är född 1954 och blev ledamot av Svenska Dryckesakademien 2015. Han har ansvarsområdet Öl och brännvin.
Så här beskriver Claes sig själv:
Sedan barnsben har mat och dryck varit mitt fokus. I 16-årsåldern vidgades dock intresset från mjölk och saft till lite annat. Och då huvudsakligen vin. Efter några års tävlande i motocross och då ganska ofta i Frankrike öppnades ögonen för måltiden och det fantastiska giftermålet mellan mat och dryck. När det verkligen fungerar ger såväl maten som drycken helt nya dimensioner och när den perfekta matchen uppstår lämnar det minnen man aldrig glömmer.
Jag är utbildad inom lantbruk med titeln lantmästare. Någon större arbetsinsats inom primärproduktionen har det däremot inte blivit. Efter ett tiotal år inom försök, lantbruksforskning och rådgivning har mitt liv helt fokuserat på nästa led i kedjan – grossistverksamhet och förädling av livsmedel. Sedan tio år är bryggeri och bränneri min huvudsakliga sysselsättning där jag driver Qvänum Mat & Malt. Min fascination är stor över hur man med bara några få råvaror kan få sådan diversitet i resultatet. Och att sedan upptäckten av att de gamla klassiska dryckerna, öl och brännvin, kan bli så spännande och passande drycker till mat späder naturligtvis på intresset ytterligare.
Jag tror våra svenska drycker verkligen har en framtid för sig, alltifrån mjölk till aquavit och som boende mitt i produktionen har jag också förmånen att på nära håll få känna jordens och årsmånens påverkan.