Anders Öhman

Anders Öhman är född 1962 och blev ledamot av Svenska Dryckesakademien 2020. Han har ansvarsområdet Utbildning.

Så här beskriver Anders sig själv:

Jag är född och uppvuxen i västgötska Ulricehamn men boende i Skåne sedan början av 1980-talet. Drycker började jag arbeta med på Systembolaget som säljare i början av 1990-talet och nästan samtidigt drogs jag in i utbildningsverksamheten. År 1999 blev jag heltidsanställd som sommelier på Grand Hotel i Lund och arbetade parallellt med utbildningsuppdrag och föreläsningar.

Efter att jag slutade på Grand 2001 arbetade jag en tid med vinauktioner i Köpenhamn samt som produktchef för vin hos en importör samtidigt som jag fortsatte föreläsa.

2005 startade jag och en kollega Gustibus Wine & Spirit Academy för att utveckla dryckesutbildningar. Sedan starten har närmare 30 sommelierklasser med över 400 sommelier utexaminerats. I verksamheten ingår kortare kurser och utbildningar samt även internationell certifiering i dryckeskunskap via Wine & Spirit Education Trust i London. I dagsläget styrs en del av verksamheten över till online-undervisning. Gustibus ansvarade också i flera år för den årliga bedömningen av svenska viner.

Utöver utbildningsverksamheten driver jag och min fru ett B&B, butik och kafé i Borrby på Österlen, där jag har nära till svenska vinproducenter.

Anders Öhman

Anders Öhman är född 1962 och blev ledamot av Svenska Dryckesakademien 2020. Han har ansvarsområdet Utbildning.

Så här beskriver Anders sig själv:

Jag är född och uppvuxen i västgötska Ulricehamn men boende i Skåne sedan början av 1980-talet. Drycker började jag arbeta med på Systembolaget som säljare i början av 1990-talet och nästan samtidigt drogs jag in i utbildningsverksamheten. År 1999 blev jag heltidsanställd som sommelier på Grand Hotel i Lund och arbetade parallellt med utbildningsuppdrag och föreläsningar.

Efter att jag slutade på Grand 2001 arbetade jag en tid med vinauktioner i Köpenhamn samt som produktchef för vin hos en importör samtidigt som jag fortsatte föreläsa.

2005 startade jag och en kollega Gustibus Wine & Spirit Academy för att utveckla dryckesutbildningar. Sedan starten har närmare 30 sommelierklasser med över 400 sommelier utexaminerats. I verksamheten ingår kortare kurser och utbildningar samt även internationell certifiering i dryckeskunskap via Wine & Spirit Education Trust i London. I dagsläget styrs en del av verksamheten över till online-undervisning. Gustibus ansvarade också i flera år för den årliga bedömningen av svenska viner.

Utöver utbildningsverksamheten driver jag och min fru ett B&B, butik och kafé i Borrby på Österlen, där jag har nära till svenska vinproducenter.