Anders Öhman

Anders Öhman är född 1962 och blev ledamot av Svenska Dryckesakademien 2020. Han har ansvarsområdet Utbildning.

Så här beskriver Anders sig själv:

Jag är född och uppvuxen i västgötska Ulricehamn men boende i Skåne sedan början av 1980-talet. Drycker började jag arbeta med på Systembolaget som säljare i början av 1990-talet och nästan samtidigt drogs jag in i utbildningsverksamheten. År 1999 blev jag heltidsanställd som sommelier på Grand Hotel i Lund och arbetade parallellt med utbildningsuppdrag och föreläsningar.

Efter att jag slutade på Grand 2001 arbetade jag en tid med vinauktioner i Köpenhamn samt som produktchef för vin hos en importör samtidigt som jag fortsatte föreläsa.

2005 startade jag och en kollega Gustibus Wine & Spirit Academy för att utveckla dryckesutbildningar. Sedan starten har närmare 30 sommelierklasser med över 400 sommelier utexaminerats. I verksamheten ingår kortare kurser och utbildningar samt även internationell certifiering i dryckeskunskap via Wine & Spirit Education Trust i London. I dagsläget styrs en del av verksamheten över till online-undervisning. Gustibus ansvarade också i flera år för den årliga bedömningen av svenska viner.

Utöver utbildningsverksamheten driver jag och min fru ett B&B, butik och kafé i Borrby på Österlen, där jag har nära till svenska vinproducenter.