Murat Sofrakis

Murat Sofrakis

Murat Sofrakis är född 1967 och blev ledamot av Svenska Dryckesakademien 2016. Han har ansvarsområdet Vin.

Så här beskriver Murat sig själv:

Jag är uppvuxen i och strax utanför Malmö och redan i tidig ålder var min inställning att andra länders fauna och kultur många gånger var mycket mer spännande än den svenska. Detta ledde till att jag under en av mina resor utomlands hamnade i Spanien. Först då insåg jag att allt vin har ett ursprung, något som gjorde ett starkt intryck på mig. Detta tillsynes självklara var något som aldrig tidigare ägnats en tanke vid besök på Systembolaget eller på restaurang hemma i Sverige.

När Sverige officiellt blev ett vinland 1999 öppnades möjligheterna att starta vinodling även här i Sverige. Året efter planterades några vinstockar på familjegården strax utanför Malmö och 2001 etablerade vi Vingården i Klagshamn. Många förundrades över att det fanns en vingård i Klagshamn och de första åren förklarade jag det hela med att det var en ”passion för vin som hade spårat ur” – men redan fyra-fem år senare kunde jag så smått skönja potentialen för vinodling i Sverige och svenskt vin.

I samband med att vår vinodling startade blev vi även återförsäljare av vinplantor samt utrustning för vinproduktion. De senaste tio åren har jag även jobbat som konsult inom vinodling och vinproduktion och har haft möjlighet att hjälpa ett hundratal vingårdar att starta upp i Sverige. Samtidigt har jag bidragit med mina kunskaper och också fått möjlighet att lära mig mer om Sveriges geologi och klimat. Ju mer jag lär mig, desto mer inser jag vilken potential vinodling har i Sverige.

Odling är något som faller sig naturligt för mig då jag bl.a. är uppvuxen på en liten gård med fokus på grönsaksodling och är utbildad inom trädgård. Min nyfikenhet och vilja att konstant lära mig mer om vinodling och vinframställning har de senaste 20 åren tagit mig till ca 100 vingårdar årligen. Genom åren har den etablerade vinvärlden gett mig fantastiska möten, upplevelser och anledningar att besöka platser som jag kanske aldrig annars skulle besökt. Det ultimata sättet att betala tillbaka är att tillföra vinvärlden något nytt och det är precis det jag tycker att svenskt vin har kapacitet att göra.

Svenska drycker har både en historia och en framtid. Historien är viktig för att den berättar var vi kommer ifrån och min förhoppning är att vi i akademien ska lyckas förmedla detta samtidigt som den tar oss in i framtiden.